Kategorier
Mindeord

Kjeld Holm er død

Danmarks Fodboldmuseum har mistet et af sine medlemmer af bestyrelsen.

Som formand var det naturligt for mig at invitere biskop emeritus Kjeld Holm til at indtræde i bestyrelsen, da Danmarks Fodboldmuseum blev stiftet i 2017. Han var en unik personlighed og et af de mest vidende og inspirerende mennesker, jeg har mødt; en berigelse for sine omgivelser.

Steffen Olesen, der er formand for AGF-fodbold, og Niels Grønkjær, uddannet teolog fra Aarhus Universitet og tidligere præst for Vartov og Københavns valgmenigheder, har begge skrevet nogle smukke mindeord om Kjeld Holm.

Læs Steffen Olesens mindeord for Kjeld Holm (Århus Stiftstidende) >>
Læs Niels Grønkjærs mindeord for Kjeld Holm (Kirke.dk) >>

Jeg tillader mig at tilføje nogle anekdoter som eksempler på Kjelds humor og kærlighed til fodbold.

Den første skal tilskrives hans gudsøn Christian Henriksen, hvis far Jens Ole Henriksen var præst i Vejlby Kirke i 35 år og en nær ven af Kjeld Holm:

Om det var teologi eller bare almindelig omsorg og trøst, der gjorde sig gældende i sommeren 82, da Kjeld var på besøg hjemme hos os i præstegården i Vejlby for at se VM i fodbold fra Spanien, skal jeg lade være usagt.

Vi sad og så den måske bedste VM-kamp nogensinde, nemlig da Italien slog Brasilien 3-2 i mellemrunden. Men resultatet og nederlaget til Brasilien var i sandhed ikke noget, der passede hverken Kjeld eller mig eller min far, og der lagde sig derfor en unormal og nærmest søndagsstille tavshed i stuen i minutterne efter kampen. Fordi Brasilien nu var ude af VM.

Jeg var som 11-årig dreng nærmest utrøstelig og grædefærdig. Det var min far og Kjeld sådan set også, for vi var alle enige om, det var frygteligt hvad, der var sket. Som en trøst og for at komme videre ville de fleste ansvarlige forældre og voksne sige noget i retning af, at ”der er et nyt VM om fire år, og det hele skal nok gå”.

Men Kjeld var klar over min sorg og klar over, at fodbold handlede om mere end bare at komme videre, og at det i stedet handlede om at have et hold at støtte og følge og have passion for. Så i stedet for de faste trøstende floskler proklamerede Kjeld i stedet højlydt i stuen, at ”nu holder vi fandme med Italien”.

Og vupti – al vores passion blev i semifinalen og finalen rettet mod Italien og Paolo Rossi, der havde lavet alle tre mål mod Brasilien, og mod cheftræneren Enzo Bearzot. Og fandme om ikke de blev verdensmestre! Siden dengang har min far, Kjeld og jeg selv og min lillebror ALTID holdt med Italien. Ja, jeg tror sågar, at det også var dér, kimen til Kjelds passion for Italien som rejsedestination blev lagt.

At Kjeld lige den sommerdag formåede – uden brug af hverken sjælesorg eller teologi, men i stedet ved lidt list og snilde at vende en skrækkelig situation til et livslangt og passioneret forhold til Italiens fodboldlandshold vil jeg aldrig glemme ham for – og tak for det.

Så vidt Christian Henriksen fra 8240 Vejlby; titlen på hans fornøjelige bog.

Kjeld Holm blev ofte spurgt, om han var bange for at dø. Hertil svarede han ifølge sin datter Nanna, som holdt en smuk og rørende prædiken i Aarhus Domkirke: Nej, det er jeg ikke. Det er der så mange, der har prøvet før mig. Og det er gået godt hver gang.

Jordpåkastelsen fandt sted på Vejlby Kirkegård – med efterfølgende gravøl i Vejlby Risskov Hallen, hvor forfatteren, professor Steen Hildebrandt, var en af mange talere, der skabte smil igennem tårer med blandt andet disse tre anekdoter:

Kjeld var en søndag på besøg i en af stiftets kirker. Han sad og lyttede til præsten, der stod på prædikestolen. En telefon ringede, og en af kirkegængerne tog den og udbrød højt: Nej, Gud er det dig? Hvortil præsten fra prædikestolen med klar stemme sagde: Når du er færdig med ham, så vil jeg gerne lige låne ham.

Kjeld sad en aften på et konferencecenter sammen med nogle andre, 5-6 personer, og nød et par flasker vin. Samtalen faldt på sex indtil Kjeld sagde: Jeg vil sgu hellere have en øl. Det var formentlig inden han blev forelsket i Italien og gik over til Barolo, rødvinen fra Piemonte.

Kjeld fortalte en bispekollega om en operation, han lige havde været igennem. Kjeld havde fået indopereret nye hjerteklapper. Sådanne hjerteklapper, forklarede Kjeld, bliver taget fra en kalv. Hvortil kollegaen replicerede: Så må man sgu da håbe, at de er taget fra en tyrekalv.

Som Niels Grønkjær skriver i sine mindeord, havde Kjeld Holm en evne til at skelne væsentligt fra uvæsentligt. ”Han yndede at sige, at af alle uvæsentlige ting er fodbold den væsentligste.”

Niels Grønkjær tror, det var Eduardo Galeano, der inspirerede Kjeld Holm til dette udsagn. Det er muligt, men i så fald stammer det ikke fra den uruguayanske forfatters bog ’Fodbold i sol og skygge’ – en personlig beretning om fodboldspillets historie, hvor han med verdensmesterskaberne fra 1930 frem til udgivelsen i 1997 som den røde tråd fortæller om spillere, trænere, organisationer og episoder; alt sammen som en kærlighedserklæring til det, der for Eduardo Galeano var spillets sjæl: legen, fantasien og skønheden.

Carlo Ancelotti, den tidligere italienske landsholdsspiller og nuværende top-træner, har sagt, at fodbold er den vigtigste af alle uvigtige ting i verden.

Niels Grønkjær og jeg er dog enige om, at Kjeld Holm kunne være ophavsmand til visdomsordene, og som Niels Grønkjær bemærker: ”Det ville vel heller ikke gøre noget”.

Kjeld Holm var i en lang årrække AGF-ambassadør og bidrog på den måde både til klubbens indre og ydre liv. Som han har sagt: ”Jeg har lavet meget i mit liv. Præst, biskop, formandsposter i råd og nævn, foredrag, bøger. Men dybest set har det alt sammen været for at få tiden til at gå til det blev søndag igen.”  

”Næppe nogen, der kender mig, vil betvivle, at denne fodboldklub har været en stor kærlighed for mig i 50 år, og det står jeg ved, skrev Kjeld Holm i et debatindlæg i Århus Stiftstidende i 2019. ”Begrebet livsmening falder mig lige for, når jeg tænker på AGF”.

Da Kjeld Holm skulle til et møde i København sammen med Birthe, hans elskede hustru igennem 55 år, skulle hans gode ven, forfatteren Tage Skou-Hansen, med samme fly fra Tirstrup. De delte en række med tre sæder.

Da de landede i Kastrup, bemærkede Birthe med et smil: I fik vist drøftet hele situationen i AGF.

De havde på turen udelukkende talt om AGF, hvor Tage Skou-Hansen i sine unge år havde spillet sammen med koryfæerne Henry From, Jørgen Olesen og Aage Rou Jensen, og siden 1998 været ambassadør for klubben.

Kjeld Holm har også fortalt om en anden tur til hovedstaden, hvor han skulle deltage i en middag på Amalienborg:

-Jeg husker, landsholdet skulle spille den aften. Da jeg ankom, trak den daværende kronprins mig til side og sagde: Bare rolig, Kjeld. Jeg har arrangeret med hoffet, at en person informerer dig og mig med alle relevante oplysninger om kampen under middagen.

Kongehuset har haft en årelang tradition for at holde jul på Marselisborg Slot i Aarhus, hvilket betød, at Dronning Margrethe ofte var gæst til Kjeld Holms højmesser i Aarhus Domkirke. Det var dronningen, der designede en bispekåbe til Kjeld Holm, som modtog den før højmessen i 1999.

Kjeld Holm var fast gæst til AGF’s kampe i Aarhus Idrætspark, men han måtte undvære opgøret mod FC København søndag 15. maj 1994. Den dag skulle Erik Norman Svendsen som biskop over Københavns Stift bispevie Kjeld Holm i Aarhus Domkirke.

Det var ved den lejlighed, Erik Norman Svendsen sagde til Kjeld Holm: Nu må vi se hvem, der bedst kan undvære os – AGF eller FC København.

Erik Norman Svendsen, kongelig konfessionarius, havde selv spillet fodbold i AB, og kastede senere også sin kærlighed på FC København.

AGF havde 27. marts spillet mod FC København i Parken. Lars Højer Nielsen scorede for FCK på straffespark, men med Thomas Ambrosius, Kent Nielsen og Claus Thomsen som målskytter efter pausen sejrede AGF med 3-1.

I returkampen i Aarhus scorede Lars Højer Nielsen igen – 12 minutter før tid. Det var kampens eneste mål.

Kjeld Holm døde 2. oktober 2024. Han blev 79 år. Men mindet om ham vil leve for altid. Der går sjældent en dag uden at jeg tænker på ham og hvordan han reelt sørgede for, at Danmarks Fodboldmuseum blev tildelt lokaler i den gamle, røde og smukke bygning for enden af Stadion Allé i den by, jeg har elsket siden slutningen af 1960erne, da jeg som elev på Politiken gik på Danmarks Journalisthøjskole.

Frits Ahlstrøm

Spillerne fra AGF og Brøndby IF mindedes Kjeld Holm før kampen i Ceres Arena 21. oktober 2024.
Video: Viaplay / TV3 Sport

Kjeld Holm holdt tale på Aarhus Rådhus i 2017, da 25-året for Danmarks triumf i EM-slutrunden i 1992 blev markeret med en udstilling.
Video: Viaplay / TV3 Sport