Kategorier
Museumsprojekt

Donation på 100.000 fra Jyllands-Postens Fond

Alt går stadig efter tidsplanen i bestræbelserne på at kunne indvie Danmarks Fodboldmuseum i sommeren 2026.

Ideen blev lanceret i 2006. Siden da er der indsamlet hundredvis af effekter og genstande.

23. maj 2013 tilbød Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard initiativtagerne fri husleje i nærheden af Aarhus Idrætspark; det vil sige i de smukkest tænkelige omgivelser i Marselisborgskovene.

25. januar 2017 blev Danmarks Fodboldmuseum stiftet som en selvejende institution med en bestyrelse på 10 personer.

11. november 2021 afgjorde Kongelunds-sekretariatet, at museet skulle placeres i den røde, gamle fredede bygning, som med to sportshaller er en del af Aarhus Idrætspark.

Næste fase var i detaljer at beskrive og visualisere museets opbygning, indhold og design. En sådan præsentation ville på baggrund af indhentede tilbud koste omkring 100.000 kroner.

”Eftersom vi ingen penge havde, måtte vi søge om en donation” indskyder Frits Ahlstrøm, formand for bestyrelsen i Danmarks Fodboldmuseum.

”Det er med entusiasme og glæde, at vi støtter Danmarks Fodboldmuseum”

Jørgen Ejbøl, Styrelsesformand for Jyllands-Postens Fond

Det affødte en henvendelse til Jyllands-Postens Fond. Mindre end en uge senere kom der svar, signeret fondsstyrelsesformand Jørgen Ejbøl:

Styrelsen for Jyllands-Postens Fond har den glæde at kunne meddele, at Danmarks Fodbold Museum er bevilliget DKK 100.000 til visualisering af det kommende museums opbygning og design.

”Jeg blev nærmest euforisk, da jeg læste mailen fra Jørgen Ejbøl og Jyllands-Postens Fond” indrømmer Frits Ahlstrøm. ”Med denne flotte og generøse donation holder vi vor tidsplan.”

”Det er med entusiasme og glæde, at vi støtter Danmarks Fodboldmuseum” udtaler Jørgen Ejby. ”Vi synes, det er en god og original idé. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er flere fondsmedlemmer, der har fodbold som livsledsager. Vi glæder os til at følge projektet.”


Kategorier
Museumsprojekt

Historien om Danmarks Fodboldmuseum

Det er 16 år siden, Frits Ahlstrøm tog initiativet til at oprette et nationalt fodboldmuseum i Danmark.

Han beskriver forløbet således:

I 2006, mens jeg stadig var Medie Direktør i UEFA, foreslog jeg DBU’s daværende generalsekretær Jim Stjerne Hansen at oprette et museum, der dokumenterer dansk fodbolds historie. Hans reaktion var positiv. Men han overlod det til mig at realisere ideen på frivillig basis; det vil sige uden økonomisk støtte fra DBU.

Jeg har siden – og især siden 2011, da jeg blev pensioneret i UEFA og vendte hjem efter 16 år i Schweiz – kørt tusindvis af kilometer for at indsamle mange hundrede effekter og genstande overalt i Danmark.

I starten blev de opbevaret hjemme hos mig selv, men da jeg 23. maj 2013 mødte borgmester Jacob Bundsgaard i Aarhus Idrætspark, ændrede meget sig.

Det var i forbindelse med den testimonial, AGF ville give Peter Graulund.

TV3 Sport (dengang en del af Modern Times Group, siden Nordic Entertainment Group og nu Viaplay Group) havde overladt det til mig at kontakte de spillere, som skulle møde Team Graulund.

AGF havde inviteret Jacob Bundsgaard og min gode ven, biskop emeritus Kjeld Holm, til kampen – og den efterfølgende banket, hvor jeg kom til at sidde sammen med dem.

På et tidspunkt sagde Kjeld henvendt til borgmesteren: ”Jacob; jeg tror der er noget, Frits gerne vil tale med dig om” hvorpå Jacob kikkede spørgende med mig.

”Kjeld tænker givetvis på, at vi leder efter lokaler uden husleje til et nationalt fodboldmuseum” bemærkede jeg

”Det skal du ikke tænke på længere” kom det prompte fra borgmesteren. ”Det skal naturligvis ligge i Aarhus.”

I løbet af nogle dage fik vi stillet et stort lokale i Ceres Arena til rådighed vederlagsfrit. Det var jeg glad for. Vi blev dog enige om ikke at investere i det, dels havde vi ingen penge, dels havde vi tænkt os noget større. Men Jacob Bundsgaard holdt sit løfte.

Året efter blev der indgået en aftale med AGF og nedsat en arbejdsgruppe bestående af mig selv samt Jacob Nielsen, direktør i AGF A/S, Steffen Olesen, formand for klubbens fodboldafdeling, samt den sportslige administrator Ole Hall, der har den samme historiske interesse for fodbold som jeg.

Effekterne og genstandene, hvoraf flere er mere end 100 år gamle, kunne nu opbevares i et sikkert lokale med den rette temperatur i en aflåst kælder under Ceres Arena.

Samarbejdet med Aarhus By og AGF kom igen til udtryk i 2017 i form af en udstilling, der markerede 25-året for Danmarks triumf i finalen om Europa Mesterskabet i 1992. Den fandt sted i Vandrehallen på Aarhus Rådhus og er ifølge Rådmanden den bedst besøgte udstilling på Rådhuset siden indvielsen i 1941, hvilket understreger fodboldens popularitet.

Samme år blev Danmarks Fodboldmuseum stiftet.

Det blev bestemt, at museet skulle være en del af Kongelundsprojektets nye Aarhus Stadion og meget gerne også omfatte et dokumentations-og videnscenter om fodbold såvel nationalt som internationalt; i så fald det første i Danmark.

I novenber 2021 blev det afgjort, at Danmarks Fodboldmuseum skal placeres i den eksisterende fredede røde bygning, som Kong Christian X og Dronning Alexandrine indviede i 1920. Den indeholder to stadionhaller (den nye og den gamle) og er samtidigt VIP-og Hovedtribunen i den nuværende Aarhus Idrætspark.

Vi anser placeringen for at være ideel – med indgang fra Stadion Allé via den smukke Søjlehallen. Vi er blevet tildelt 450 m² i to plan parallelt med den gamle hal og forventer desuden at kunne råde over kælderetagen til et offentligt tilgængeligt videnscenter.

DBU’s administrerende direktør Jakob Jensen bekræftede i september 2021, at DBU bakker op om Danmarks Fodboldmuseum.

Næste fase i vor tidsplan er ansøgninger til fonde. Vi vil – udover at beskrive indholdet i detaljer – gerne visualisere museets opbygning og design. Det koster op imod 100.000 kroner. Eftersom vi ingen penge har – alt arbejde er udført gratis – håber vi på en donation i den størrelsesorden.

Den nuværende arbejdsgruppe består af

  • Frits Ahlstrøm
  • Ole Hall (Sportslig administrator i AGF)
  • Hans Henrik Appel (Historiker og Museumsinspektør)
  • Morten Bruun (Forfatter og EM Guldvinder 1992)
  • Kenneth Cortsen (Ekspert i økonomi, ledelse og branding inden for sport)
  • Bo Jensen (Projektleder i AGF)
  • Rasmus Munch (Fundraiser)
  • Erik Nielsen (Museumsinspektør i De Gamles By i Aarhus)
  • Steffen Olesen (Formand for AGF Fodbold)
  • Flemming Povlsen (EM Guldvinder 1992)
Kategorier
Stadionprojekt

Danmarks Fodboldmuseum får prominent placering i Kongelunden

En af landets mest ikoniske idrætsbygninger skal huse det kommende fodboldmuseum i Aarhus.

I 2026 står et nyt fodboldstadion klar i Aarhus, og på samme tidspunkt er det planen, at Danmarks Fodboldmuseum skal slå dørene op for publikum.

Som en del af det ambitiøse projekt i Kongelunden, der udover et nyt, banebrydende fodboldstadion omfatter revitalisering af hele det naturskønne område ved Marselisborg Skovene, er det blevet besluttet, at et museum for Danmarks nationalsport skal have til huse for enden af Stadion Allé – nærmere bestemt i de bevaringsværdige bygninger, der siden 1920 har dannet rammen om utallige mindeværdige fodboldkampe og idrætsbegivenheder i det hele taget.

– Vi er ovenud lykkelige for de lokaler, Kongelunden-projektet har valgt at disponere til Danmarks Fodboldmuseum. Det er virkelig flot, at Aarhus Kommune viser denne opbakning til projektet – ja, vi kan ikke forestille os en bedre placering for enden af Danmarks smukkeste Stadion Allé og med den ikoniske søjleindgang som indgangsparti. Det er en prominent placering, som emmer af fodboldhistorie, og som vil danne en flot ramme om fortællingen om dansk fodbold, siger Frits Ahlstrøm, der er formand for bestyrelsen for Danmarks Fodboldmuseum.

Vi tror på, at der vil være stor opbakning til at skabe et fodboldmuseum, der samler danskere i alle aldre på samme måde, som selve spillet gør

Selve lokalerne, som skal rumme det kommende fodboldmuseum, er på i alt 450 m2, og arbejdsgruppen bag museet tager nu hul på processen med at søge fondsmidler, der skal bruges til at skabe et levende, engagerende og spændende fodboldmuseum, der appellerer til fodboldelskere og -interesserede i alle aldre.

– Med fastlæggelsen af placeringen for fodboldmuseet har vi taget et afgørende skridt mod en realisering af projektet, og vi er fortrøstningsfulde i forhold til at finde de nødvendige midler til at omdanne de nuværende lokaler til en inspirerende udstilling, der fortæller historien om dansk fodbold. Vi tror på, at der vil være stor opbakning til at skabe et fodboldmuseum, der samler danskere i alle aldre på samme måde, som selve spillet gør, siger Frits Ahlstrøm.

Kategorier
Museumsprojekt

Video: Kom med i fodboldarkivet

Århus Stiftstidende sætter fokus på arbejdet med at realisere Danmarks Fodboldmuseum.

Få en status på projektet – og kom med en tur ned i arkivet, hvor Ole Hall, der er en del af arbejdsgruppen, viser nogle af de klenodier, der vil få en plads på det kommende museum.