Kategorier
Museumsprojekt

Historien om Danmarks Fodboldmuseum

Det er 16 år siden, Frits Ahlstrøm tog initiativet til at oprette et nationalt fodboldmuseum i Danmark.

Han beskriver forløbet således:

I 2006, mens jeg stadig var Medie Direktør i UEFA, foreslog jeg DBU’s daværende generalsekretær Jim Stjerne Hansen at oprette et museum, der dokumenterer dansk fodbolds historie. Hans reaktion var positiv. Men han overlod det til mig at realisere ideen på frivillig basis; det vil sige uden økonomisk støtte fra DBU.

Jeg har siden – og især siden 2011, da jeg blev pensioneret i UEFA og vendte hjem efter 16 år i Schweiz – kørt tusindvis af kilometer for at indsamle mange hundrede effekter og genstande overalt i Danmark.

I starten blev de opbevaret hjemme hos mig selv, men da jeg 23. maj 2013 mødte borgmester Jacob Bundsgaard i Aarhus Idrætspark, ændrede meget sig.

Det var i forbindelse med den testimonial, AGF ville give Peter Graulund.

TV3 Sport (dengang en del af Modern Times Group, siden Nordic Entertainment Group og nu Viaplay Group) havde overladt det til mig at kontakte de spillere, som skulle møde Team Graulund.

AGF havde inviteret Jacob Bundsgaard og min gode ven, biskop emeritus Kjeld Holm, til kampen – og den efterfølgende banket, hvor jeg kom til at sidde sammen med dem.

På et tidspunkt sagde Kjeld henvendt til borgmesteren: ”Jacob; jeg tror der er noget, Frits gerne vil tale med dig om” hvorpå Jacob kikkede spørgende med mig.

”Kjeld tænker givetvis på, at vi leder efter lokaler uden husleje til et nationalt fodboldmuseum” bemærkede jeg

”Det skal du ikke tænke på længere” kom det prompte fra borgmesteren. ”Det skal naturligvis ligge i Aarhus.”

I løbet af nogle dage fik vi stillet et stort lokale i Ceres Arena til rådighed vederlagsfrit. Det var jeg glad for. Vi blev dog enige om ikke at investere i det, dels havde vi ingen penge, dels havde vi tænkt os noget større. Men Jacob Bundsgaard holdt sit løfte.

Året efter blev der indgået en aftale med AGF og nedsat en arbejdsgruppe bestående af mig selv samt Jacob Nielsen, direktør i AGF A/S, Steffen Olesen, formand for klubbens fodboldafdeling, samt den sportslige administrator Ole Hall, der har den samme historiske interesse for fodbold som jeg.

Effekterne og genstandene, hvoraf flere er mere end 100 år gamle, kunne nu opbevares i et sikkert lokale med den rette temperatur i en aflåst kælder under Ceres Arena.

Samarbejdet med Aarhus By og AGF kom igen til udtryk i 2017 i form af en udstilling, der markerede 25-året for Danmarks triumf i finalen om Europa Mesterskabet i 1992. Den fandt sted i Vandrehallen på Aarhus Rådhus og er ifølge Rådmanden den bedst besøgte udstilling på Rådhuset siden indvielsen i 1941, hvilket understreger fodboldens popularitet.

Samme år blev Danmarks Fodboldmuseum stiftet.

Det blev bestemt, at museet skulle være en del af Kongelundsprojektets nye Aarhus Stadion og meget gerne også omfatte et dokumentations-og videnscenter om fodbold såvel nationalt som internationalt; i så fald det første i Danmark.

I novenber 2021 blev det afgjort, at Danmarks Fodboldmuseum skal placeres i den eksisterende fredede røde bygning, som Kong Christian X og Dronning Alexandrine indviede i 1920. Den indeholder to stadionhaller (den nye og den gamle) og er samtidigt VIP-og Hovedtribunen i den nuværende Aarhus Idrætspark.

Vi anser placeringen for at være ideel – med indgang fra Stadion Allé via den smukke Søjlehallen. Vi er blevet tildelt 450 m² i to plan parallelt med den gamle hal og forventer desuden at kunne råde over kælderetagen til et offentligt tilgængeligt videnscenter.

DBU’s administrerende direktør Jakob Jensen bekræftede i september 2021, at DBU bakker op om Danmarks Fodboldmuseum.

Næste fase i vor tidsplan er ansøgninger til fonde. Vi vil – udover at beskrive indholdet i detaljer – gerne visualisere museets opbygning og design. Det koster op imod 100.000 kroner. Eftersom vi ingen penge har – alt arbejde er udført gratis – håber vi på en donation i den størrelsesorden.

Den nuværende arbejdsgruppe består af

  • Frits Ahlstrøm
  • Ole Hall (Sportslig administrator i AGF)
  • Hans Henrik Appel (Historiker og Museumsinspektør)
  • Morten Bruun (Forfatter og EM Guldvinder 1992)
  • Kenneth Cortsen (Ekspert i økonomi, ledelse og branding inden for sport)
  • Bo Jensen (Projektleder i AGF)
  • Rasmus Munch (Fundraiser)
  • Erik Nielsen (Museumsinspektør i De Gamles By i Aarhus)
  • Steffen Olesen (Formand for AGF Fodbold)
  • Flemming Povlsen (EM Guldvinder 1992)